Test – Ringstind 2

Helsports lettvekter er et typisk verken-eller telt. Verken tunnel eller kuppel, og strengt tatt ikke noe midt i mellom heller. Så hvordan fungerer dette lille unntaket fra veletablert og utprøvd teltdesign? Den noe spesielle formen med bratte vegger, spoiler i fotenden og dør langs hele langsiden er først og fremst et resultat av vektbesparelse. Ringstind har nemlig bare én enkelt teltstang, noe som naturligvis begrenser mulighetene for kreativ utforming. Under denne ene stanga skal det tross alt være plass til minst én person og et fortelt med bagasje.

To Ringstind hånd i hånd. Ingenting å si på verken takhøyde eller bredde.

Ringstind 2 påstås å klokke inn på 1,7kg, noe som er nesten sant, og skal ha plass til to mann, noe som er langt fra sant. Riktignok kan man ligge to personer på langs i innerteltet, men siden fotenden er dramatisk smalere enn hodeenden kan man ikke ligge anføttes. Skal man dele telt med noen bør denne noen derfor være en du tåler å ligge kinn mot kinn med. Den største plassbegrensningen er imidlertid i forteltet, som er akkurat stort nok for én sekk, forutsatt gode utstyrsrutiner. Men da er det også fullt.

På solotur er komforten til gjengjeld upåklagelig. God plass i innerteltet, med en nesten overflødig stor plass midt i teltet. Man kan sitte oppreist under stanga, og døra langs siden gjør det enkelt å ta seg inn og ut. Aktiviteter i ytterteltet som matlaging og skopuss er også en behagelig affære takket være en stor dør og god takhøyde.

Lar man innerteltet ligge hjemme blir det straks svært så romslig under duken.

Et stadig tilbakevendende spørsmål om dette teltet er hvorvidt det er stabilt. Med kun én stang og store flater som vinden kan ta tak i er dette langt fra et selvstående kuppeltelt. Likevel er det godt med bardunfester som i det minste sikrer at teltet ikke fyker avgårde. Det er ikke til å komme unna at dette ikke er et ekstremtelt, men det står seg langt bedre i ruskevær enn mange nok tror. Min stang har bøyd seg på flere steder uten at den har vært i nærheten av å briste. Materialene er av den kvaliteten vi har blitt vant til å forvente av Helsport, og for et par år siden kom en oppdatert versjon av teltet med sårt etterlengtede bardunfester på langveggen – nettopp for å hindre at stanga skal bøyes.

Den gode plassen forsvinner fort under vekten av fokksnø.

Som et tresesongers telt er dette av ypperste klasse i forhold til hva man får for vekten. På alenetur er det nærmest for standardutstyr å regne, og fordi det er såpass lett er det ikke surt å bære det med hele veien selv om man har ligget under åpen himmel hver natt. Det er enkelt og raskt å sette opp alene, selv om det er en tilvenningssak å holde styr på de mange bardunene. Valg av teltplass krever at man tenker seg litt mer om enn dem som har et selvstående kuppeltelt, særlig fordi man må ha opp bardunene i fotenden selv om det er aldri så vindstille. Har man først fått dreisen på teltet er det et lett og håndterlig nattely på alle måter, som har gitt meg mange gode netter og værfaste dager.

Ei grop på Hardangervidda et sted.

Advertisements

2 responses to “Test – Ringstind 2

  • Ikke noe å lure på!
   Som ditt eget lille hjem nøler jeg ikke med å anbefale det. Men tenk deg gjerne om hvis du har med flere på tur. Da kan det være like greit å dele på vekten av et 3-manntelt, for eksempel.
   Når vi er en guttegjeng på tur kan det i teorien stå tre-fire Ringstind telt i tett samling. Selvsagt hadde det vært lettere å dele på et 4-manns telt, men har man først blir bortskjemt med eget soverom i skogen går man ikke tilbake. Det er nemlig greit å rote i teltet så lenge alt er eget rot.

   Lykke til med teltvalg!

   PS!
   Teltet ligger til 2999,- på komplettfritid.no.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s